Vrijwilligersorganisatie 3.0

Vrijwilligersorganisatie 3.0

Vrijwilligersorganisaties hebben behoefte aan stabiliteit. Het is fijn om zeker te weten dat een klus gedaan wordt, dat vervanging te vinden is voor een vrijwilliger die weggaat en dat vrijwilligers het naar hun zin hebben zodat ze langer blijven. Binnen vrijwilligersorganisaties circuleren allerlei tips en ervaringen over het omgaan met vrijwilligers en het organiseren van initiatieven, met als doel om wat stabiliteit te organiseren. Vrijwilligerswerk is sterk veranderd de laatste jaren. Het is flexibeler geworden. Zijn organisatievormen voldoende mee veranderd?

“Er is maar één manier die werkt!”

Het blijkt lastig om als organisatie mee te bewegen met nieuwe vormen van vrijwilligerswerk. Er is wel helderheid over de nieuwe wensen van vrijwilligers maar het lijkt ingewikkeld om daar in de praktijk vorm aan te geven. Het viel me laatst op dat de meeste bestuurders en coördinatoren sterke ideeën hebben waar ze aan vast houden. Voor de één is het samen klussen in een tuin op een vaste dag de heilige graal. Een ander zweert bij het hebben van een vaste ruimte waar vrijwilligers kunnen werken. Dat ‘trekt vrijwilligers aan’ en zonder zo’n vaste ruimte ‘vind je bijna geen mensen’. Weer een ander leerde door trial and error dat bij hen een vaste dag voor iedereen juist niet werkt. Bij dat groene initiatief kiezen vrijwilligers hun eigen moment om in de tuin te klussen. Ze houden elkaar wel op de hoogte van wat ze waar doen. ‘Iedereen zou dat zo moeten doen’, was het idee.

Vrijwilligerswerk anno 2017

Adviezen over de organisatie van vrijwilligers, ook al komen ze uit jarenlange ervaring, blijken beperkt houdbaar. Initiatieven trekken verschillende vrijwilligers en niet iedere organisatievorm past bij elke groep mensen. Er is geen werkwijze die past bij iedereen. Met nieuwe vormen van vrijwilligerswerk neemt de noodzaak tot flexibiliteit in de organisatie toe.

Dynamisch organiseren

Hoe kan een organisatie mee bewegen met haar vrijwilligers? Sinds een aantal jaren zijn nieuwe, meer dynamische organisatievormen in opkomst. In deze organisatievormen zit flexibiliteit al ingebouwd in de vorm van een feedbackloop. De groep maakt afspraken voor een bepaalde periode, evalueert en stelt zo nodig bij. Een afspraak is altijd tijdelijk en verandering is blijvend mogelijk. Dit houdt een groep wakker, zet aan het denken en biedt ruimte voor experiment. Zo vormt flexibiliteit de gewenste stabiele factor.

Leren hoe je dat in je eigen organisatie kunt toepassen? Volg een training organiseren zonder hiërarchie.

22 juni 2017

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: