Pareltjes van gelijkwaardigheid

In trainingen gedeeld leiderschap komt één thema regelmatig voorbij: “in onze organisatie gaat dit niet werken”. Want: er is geen vertrouwen tussen mensen in de organisatie. Medewerkers mopperen over allerlei zaken maar spreken weinig echt uit, laat staan dat vraagstukken goed besproken worden. Of alleen sommige collega’s zijn in staat om complexe vraagstukken te begrijpen. En als iedereen iets moet zeggen dan duurt het allemaal veel te lang.

Geen magische oplossing
Werken met gedeeld leiderschap is inderdaad geen magische oplossing waardoor alles in een organisatie opeens soepel gaat lopen. Pik je de goede elementen eruit, dan heeft het meerwaarde. Echter, in sommige groepen en organisaties lijkt het inderdaad lastiger om hier mee te werken dan in andere. Ik ben nieuwsgierig naar waardoor sommige groepen laaiend enthousiast zijn over deze methoden en anderen eindeloos sceptisch blijven. Er valt wel een patroon te ontdekken. Is het herkenbaar?

Kernelement: een gedragen visie
Een sterke, gedragen visie blijkt een kernelement. Met de stevigheid van de visie staat of valt veel. Dit is te ervaren in ecodorpgroepen, die veel werken met gedeeld leiderschap. In deze groepen bestaat een sterke, heldere en breed gedragen visie waar betrokkenen bewust voor hebben gekozen. Mijn indruk is dat dat verschil maakt ten opzichte van medewerkers in een organisatie waar een visie wat meer van buitenaf komt. Vooral in gesubsidieerde, non-profit organisaties speelt geld een rol bij het verwoorden van visie en missie. Het maatschappelijke doel staat voorop, de uitwerking wordt vaak gestuurd door geldstromen en beleid daaromheen dat ook regelmatig verandert. Medewerkers voelen zich vaak heen en weer geslingerd tussen de belangen van het uitvoerende werk en beleid vanuit het management. Dat maakt het lastig om samen achter een duidelijke, krachtige visie te staan en van daaruit gedragen besluiten te nemen.

Afsluiten of openstellen?
Hier kun je je heel erg op richten, waardoor vertrouwen en positieve energie weglopen. Een alternatief is om vanuit een positieve instelling met anderen in gesprek gaan. Leer om je uit te spreken, om werkelijk te luisteren en leer de momenten ontdekken dat daar ruimte voor is. Zo vind je de pareltjes binnen het werken vanuit gelijkwaardigheid. Zoek naar waar je elkaar wel kunt vinden en waardeert. Naar de waarden die je met elkaar gemeen hebt en wat je van elkaar kunt leren.

Zelf aan de slag
Meer oefenen en verdiepen van deze thema’s?
Oefengroep Gedeeld Leiderschap: als je benieuwd bent naar nieuwe vormen van leiderschap en organiseren en vooral naar de rol die jij daar zelf in kunt spelen en welke persoonlijke uitdagingen je daarin tegenkomt.
Energie & Zelfzorg: als je behoefte hebt aan meer stevigheid in het contact met anderen.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: