Dragon dreaming: waardoor moet een droom sterven voordat hij kan gaan leven?

Veel mensen kennen methoden voor projectorganisatie die nogal langdradig, saai en analytisch zijn. Waar je een ‘vergadertijger’ voor moet zijn. Gelukkig kan het anders, leuker, vitaler en speelser. Dragon Dreaming is een methode voor projectorganisatie waar creativiteit, collectieve intelligentie en ontwikkeling voorop staan. Het idee achter Dragon Dreaming is dat je anderen nodig hebt, wil je een wat groter project opzetten. Een project is snel te groot voor één persoon. Dan ontstaat een keuze: ga je mensen werven die voor jou gaan aan de slag gaan stuur je anderen aan en blijf jij uiteindelijk verantwoordelijk voor alles? Dat kan goed werken als je graag dingen alleen doet. Vind je het fijn als anderen ook verantwoordelijkheid nemen of wil je het project na verloop van tijd overdragen, dan is iets anders nodig.

Die andere optie bestaat eruit het projectidee echt met anderen te gaan delen. In de Dragon Dreaming heet dat: het project, het idee van de initiatiefnemer moet ‘sterven’ en opnieuw tot leven komen in dialoog met een groep mensen. De droom is dan niet meer eigendom van degene die het heeft bedacht. Het wordt collectief bezit. Zo worden anderen betrokken op een gelijkwaardige, inspirerende manier.

De eerste stap van dit proces is een droomcirkel. Een droomcirkel is een proces waarbij een initiatiefnemer zijn of haar idee, voorstel, wens of droom presenteert. Daarna is het aan de aanwezigen, inclusief de inbrenger, om de droom zo te vormen dat iedereen in de groep erdoor geïnspireerd raakt en graag mee wil werken. Een vraag hiervoor kan zijn: wat zou maken dat jij met enthousiasme deel uitmaakt van dit project? Met de antwoorden op die vraag krijgt de droom opnieuw vorm.

De ‘draken’ (dragons) in dit proces roeren zich op de momenten dat het spannend wordt. Lukt het om als initiatiefnemer een droom te delen met anderen? Wat als anderen er iets heel anders van maken? Soms ontstaat de neiging om een droom dan maar helemaal los te laten en zelf iets nieuws te beginnen. Of er ontstaat een behoefte om strak te regisseren wie wel en wie niet mee mag doen met een droomcirkel. Maar deze tijd vraagt om nieuwe oplossingen, inbreng van verschillende kanten en een ander soort creativiteit. Dragon Dreaming biedt meer dan een organisatiemethode. Het biedt ook een stap in persoonlijke ontwikkeling die nieuwe vormen van samenwerken ondersteunt.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: